Faktablad
Sexnoveller
Hannas noveller
Förskottsbetala
Frågor och Svar
Jobba hos oss

Burlesk

Burlesk

Burlesk
Burlesk uppstod som en konstform i USA i slutet på 1800-talet. Burlesk bör innehålla lite humor, en liten dos överdrivenhet, kanske satir, eller överdådig kostym och make-up. Och en form av avklädande med fokus på tease snarare än strip. Mycket teasing.

Det handlar alltså inte så mycket om vad som visas upp eller inte, utan hur det görs. Men, det är definitivt en sensuell konstform, och en konstform som använder kroppen och förväntningarna på kroppen som redskap för att beskriva eller berätta en sexuell eller sensuell liten historia.

Den nya burlesken uppstod omkring 1995, också den i USA. L.A., New York, Denver…
I Sverige föddes scenen 2005 i och med uppstarten av The Amazing Knicker Kittens Burlesque Revue och tidigt 2006 klubben Hootchy Kootchy Club.

Många känner till Dita von Teese som burleskartist, och vissa har också sett filmen Burlesque med Christina Aguilera. Dita är ett fint exempel på glamouren, flärden och det lyxiga som klassisk burlesk kan vara. Men hon är bara en av väldigt många olika artister som alla har sin egen stil och prägel. Alla artister och uppträdanden är ganska unika, och kan vara vitt skilda åt i stil.

Filmen Burlesque är mer en uppvisning i fina kostymer och jazzkoreografi än det de allra flesta skulle mena när de säger burlesk, kanske framförallt på grund av att de knappt klär av sig något över huvud taget.

Förutom den sk klassiska burlesken, som också ibland kallas glamourburlesk, finns en uppsjö av andra varianter. Många löst samlade inom termen neoburlesk som mest av allt benämner att den skiljer sig från den klassiska burlesken. Det kan vara allt från slapstick-komedi till akrobatik till boylesque och manlesque och polesque, clowner, Darth Vader, apor i ballerinakostym, med mera.

Ett fint exempel på ett burleskframträdande


Burlesk uppdaterades 22-04-2016

© 2004 - 2020 (16 år) | © Erotiklinjen.com | Om Telefonsex » | Jobba med telefonsex » | Kontakta oss »